Todos los martes y miércoles de el año escolar en vigor Mescladís animará los talleres de cocina intercultural infantil de la Escola Sant Felip Neri. Mediante recetas sencillas y no tan sencillas los niños y niñas se adentran en la diversidad cultural del barrio.
La nostra metodologia
FCM pren el menjar com a síntesis dels valors del projecte, pel que aquest representa en termes d'identitat cultural i vehicle d'intercanvi. El menjar és potser el

principal camí per entrar en contacte amb una altra cultura. D'altra banda, el menjar és la part dels emigrants que sobreviu més temps, que continua viva fins i tot quan el vestir, la música, la llengua i la pràctica religiosa s'han abandonat. Des de FCM entenem el menjar com un lloc de trobada de diferents cultures, un nexe amb el nostre passat i les nostres arrels, una forma 'gustosa' de conèixer nous móns i superar barreres que dificulten l'entesa facilitant una millor integració amb el nostre entorn. Així mateix la cuina ens brinda una eina d'integració social i laboral idònia per treballar amb joves i dones en ris

c d'exclusió social.
A partir d'aquestes premisses, FCM desenvolupa a partir del desembre del 2005 el projecte MESCLADIS amb l'objectiu d'engegar un espai que contribueixi de forma positiva en la gestió del fenomen de la immigració. Les activitats promogudes per FCM i Mescladís generen un espai d'expressió de la diversitat cultural del barri, en un plànol d'igualtat, ajudant a crear un clima integrador des del respecte i l'enriquiment mutu. A través de les nostres activitats pretenem reforçar el coneixement i la confiança entre la ciutadania nativa i la població immigrant. I ho fem amb les “mans a la massa”, des d'un lloc tan proper i familiar a tots com és la cuina, compartint les nostres històries i les nostres vivències al voltant d'una bona taula de menjar.
Taller intercultural de Cuina per a Infants Cuinem el món
Els tallers de cuina infantil de Mescladís "Cuinem el món" són un recurs extraescolar que aporten una alternativa d'educació intercultural en un model d'educació no formal.
Persones destinatàries: Infants de 4 a 14 anys (distribuits per franjes d'edat: 4 – 9 anys i 10 – 14 anys)
Objectius:
- Crear un clima integrador des del respecte mutu i el coneixement de les diferents cultures.

- Potenciar la interiorització de valors com el respecte a la diversitat, la solidaritat, la cooperació i el compromís amb la ciutadania.
- Inculcar el valor dels aliments i la necessitat de portar una dieta sana i equilibrada.
- Fomentar un espai de joc intergeneracional, oferint a pares i mares la possibilitat de participar com monitors, cuiners convidats o ajudants.
- Reforçar l'autoestima en nens i nenes amb el risc de fracàs escolar. Proporcionar una experiència d'èxit.
- Promoure la cooperació mitjançant el treball en equip.
Continguts:
- La diversitat cultural.
- La importància d’una bona alimentació.
- Cooperació i treball en equip.
- Coneixement i contacte amb altres cultures com a prevenció d’eventuals prejudicis i estereotips.
- Les relacions interculturals i intergeneracionals.
Metodologia:
Els tallers de cuina introdueixen els infants en el món de la cuina per mitjà de senzilles receptes de diferents països que li són presentades per “cuiners convidats” originaris dels països tractats; que poden ser alumnes del nostre programa d'inserció sociolaboral “Cuinant Oportunitats”, o bé pares i mares dels propis nens, o també veïns i veïnes del barri que vulguin col.laborar. D'aquesta manera es dóna lloc a una trobada humana enriquidora amb algú d'una altra cultura, la qual cosa permet un apropament intercultural a través del coneixement gastronòmic mutu.

Els tallers permeten als infants participar en una experiència gratificant, tot desenvolupant les seves capacitats de cooperació mitjançant el treball en equip; els tallers de cuina tenen uns resultats tangibles, col.lectius i plaents, que es comparteixen degustant-los al final de les sessions.
Les sessions utilitzen com a fil conductor els ingredients de temporada (la patata, la pastanaga, el tomàquet, etc.) mostrant les diferents maneres de preparar-los i menjar-los en cultures diverses, explorant els diferents noms que porten en els diferents idiomes, descobrint com es cultiven i recullen al camp i quins valors nutritius tenen.
Com a complement de les activitats de cuina i seguint els mateixos fils conductors, es desenvolupen també les següents activitats:
- jocs del món i educatius en valors.
- cançons i músiques del món.
- activitats plàstiques creatives.
- contes del món.
Mitjançant la participació dels pares i mares, els tallers es presenten com un espai de joc i aprenentatge intergeneracional, brindant als pares i mares nouvinguts la possibilitat de formar part activa en iniciatives del barri i de l'escola. Això s'assolirà mitjançant la participació dels pares i mares com a “cuiners convidats”
Organització de les sessions
Abans de començar el curs, s'organitza una trobada amb els pares i mares dels nens que participaran als tallers, per informar-los detalladament sobre el que es farà als tallers i per intercanviar amb ells sobre les seves expectatives.
El curs preveu una primera trobada amb tots els nens participants amb l’objectiu de:
- presentar els objectius del curs,
- valorar les expectatives,
- establir un primer moment de contacte entre els participants,
- conèixer el lloc, les instal·lacions i les eines de treball,
- presentar les regles bàsiques de comportament durant el taller,
- presentar les regles d'higiene i seguretat a la cuina,
- ensenyar els nens i nenes a vestir la roba de treball,
- explorar els olors de la cuina i la vida quotidiana.
L’exploració de les olors es realitzarà a través d'un joc d’endevinalla per evocar les diferents cultures d'origen dels participants i les seves sensibilitats personals a través dels olors que coneixen i desconeixen, dels que els agraden i els que no.
La primera trobada servirà també per efectuar de forma conjunta les activitats de neteja al tancament de la jornada i d'aquesta manera poder transmetre les bones pràctiques de neteja i higiene que s’han d’observar en la cuina.
Descipció detallada d'una sessió de cuina:
1. Presentació de l’ingredient que es farà servir com a fil conductor.
Presentació, a través d'un joc o d'una cançó i amb imatges, d'un ingredient de temporada, dut a terme pel cuiner convidat: les seves característiques de forma,

color, sabor, olor; la seva aparença al camp; els seus differents noms en differents idiomes; les seves propietats nutritives.
En aquesta fase, es realitza una activitat d’exploració sensorial, a la vegada que una sensibilització a la diversitat a través dels idiomes i que una sensibilització als conceptes de nutrició.
2. Presentació del plat que es cuinarà.
El cuiner convidat presenta un plat de la seva regió d'origen, fent paral.lelismes amb altres plats, catalans i d'altres cultures i explicant el seu lloc d'origen, les seves característiques gastronòmiques, el seu context cultural (si és d'interior, coster o bé de ciutat; si està relacionat amb alguna celebració; si té algun origen ètnic específic). En aquesta fase, l'activitat dut a terme pel cuiner convidat te com a objectiu explorar la diversitat cultural a través de la cuina i el diàleg intercultural pel mig del grup, explotant la seva pròpia diversitat.
3. Lectura i anàlisi de la recepta i “mise en place” dels ingredients
En aquesta activitat s'ensenyaran els demés ingredients de la recepta, des de com es conreen a la forma que normalment es troben envasats o embalats i s'explicaran les diferents unitats de mesura i com realitzar el càlcul de les quantitats.
Gràcies a això els nens i nenes podran identificar els productes en altres àmbits (el camp, el mercat, el supermercat, l'adrogueria, etc.) i relacionar-los amb els diferents plats que es poden realitzar. La utilització d'unitats de mesura i de processos de càlcul, reforçarà l'educació escolar a través d'una aplicació pràctica, mentre que la lectura de la recepta promou la comprensió de textos.
4. Introducció a les eines de cuina
En aquesta activitat es concedirà gran importància a les regles per a una utilització segura i adequada de les eines. Per garantir la seguretat en tot moment dels nens i nenes, aquests no podran utilitzar determinades eines que seran utilitzades solament pels monitors. En tot cas els nens i nenes podran observar com es realitzen. La utilització d'eines estimularà les capacitats manuals i la creativitat.
.png)
6. Definició dels grups de treball
Per estimular la capacitat d'autogestionar-se, els nens i nenes podran conformar els grups lliurement però els monitors s'ocuparan que en cada trobada els nens es tornin a barrejar amb uns altres i no es crein grups de treball tancats. D'aquesta forma, es podran estimular les relacions interpersonals de forma més ràpida i tenint atenció de no excloure a cap nen.
7. Atribució de rols i responsabilitats
En cada trobada es designaran nens i nenes per portar a terme tasques específiques que s'han identificat prèviament, com per exemple l'escriptura de la recepta a la pissarra, la distribució de les eines als altres participants, etc.. A través d'aquesta activitat es pretén:
garantir que cada nen i nena tingui el seu moment d'aparició i destaqui respecte al grup i per tant a més de reconèixer la importància del grup, es reconegui la identitat única de cadascun dels seus membres. Evitar l'aïllament dels nens i nenes més tímids o amb majors dificultats de relació, ja que d'aquesta forma tots aprendran el nom del nen o nena designat. En relació a les responsabilitats, en aquesta fase s'inculcarà la importància de complir amb les tasques atribuïdes per poder arribar a un objectiu comú a nivell de grup.
8. Preparació de la recepta
En aquesta fase els grups de treball prepararan el plat segons la recepta i sota la supervisió del monitor i del cuiner convidat. En aquesta fase es treballarà sobre els següents aspectes:
- Nocions bàsiques de química i física dels aliments.
- La capacitat de planificar les diferents operacions que s’han de realitzar.
- El respecte de la seqüència de les operacions per a garantir el resultat.
- En les receptes on hi ha un temps de cocció durant el qual els nens i nenes han d’esperar necessàriament, es realitzaran jocs relacionats amb nocions de nutrició i que a més serviran des del punt de vista emocional per a contenir i expressar les expectatives de cadascun.
- El treball estarà acompanyat per una selecció de música popular segons l'origen del plat que s'està elaborant. D'aquesta manera, la música es converteix en una manera d'ampliar la cultura musical dels nens i és també una manera per facilitar el treball ajudant a crear un ambient relaxat.
9. Anàlisi dels resultats
S'efectuarà una avaluació del resultat i dels eventuals obstacles o problemes que s'hagin verificat durant la preparació per aprendre dels propis errors sense sentir-se jutjats. Posteriorment, segons el tipus de plat i les exigències relacionades amb la conservació i la higiene de l'aliment, es podrà consumir en el lloc o ser dut a casa per a compartir-lo amb els altres membres de la família.
10. Recapitulació
Es resumiran de forma general les activitats realitzades, els elements apresos, es recolliran els suggeriments, idees o propostes dels nens. Dels resultats d'aquesta activitat es podrà concedir atenció especial a les dificultats que hagin tingut els nens i nenes durant el treball.
11. Activitat de neteja
S'atribuiran les tasques de neteja per a cada nen o nena tenint en compte que estaran exempts d'utilitzar substàncies perilloses i que els productes de neteja que s'utilitzaran en el taller seran ecològics i no perjudicials per a la salut. Encara així, els nens i nenes rebran instruccions sobre:
- la correcta manipulació i utilització dels productes,
- la importància de l'estalvi energètic i de l'aigua,
- la correcta gestió i separació dels residus,
- la correcta utilització de les eines de neteja,
- la importància de mantenir un bon nivell d'higiene en el lloc de preparació i consum dels aliments.
- Implicar als nens en les activitats de neteja ajudarà a desenvolupar dos aspectes importants:
- sentit de col·laboració: participar en la subdivisió dels rols.
- sentit de pertinença: identificar-se en un grup que té una finalitat.
Altres activitats:
S'alternaran els tallers de cuina consistents en realitzar receptes amb sessions dedicades a:
Activitats plàstiques: Per tal de complementar les activitats educatives de cuina amb activitats d'expresió, dedicarem sessions a fer dibuix, collage, fotografia i manualitats relacionats amb temes tractats en les activitats de cuina, com és: ingredients, països, celebracions, tècniques de cuina. Es realitzaran receptaris

il·lustrats.
Contes del món: amb la intervenció de col.laboradors externs, es dedicaran algunes sessions a contes del món, amb un treball corelatiu de teatralització; els temes tractats estaran connectats amb ingredients, països o celebracions abordats abans.
Nutrició i educació de la salut: Al llarg del curs i en cada una de les intervencions es posarà l’accent en la importància d’una bona alimentació. S’utilitzarà per a tal efecte una piràmide alimentaria, que a través d’un joc especialment desenvolupat per a aquest taller, permetrà als nens millorar el seu coneixement de forma lúdica. En qualsevol cas, donada la seva importància es dedicarà una jornada exclusivament a aquesta qüestió.
Gestió de productes químics: Ja que diversos productes d'higiene de la casa comercialitzats estan classificats com a substàncies perilloses i que aquests solen ser una de les causes més freqüents d'accidents domèstics, els participants rebran nocions sobre la identificació de substàncies perilloses, el seu etiquetatge i simbologia, els riscos i perills d'una utilització incorrecta. Encara que durant el curs no s'utilitzaran substàncies químiques classificades com perilloses per la legislació vigent en la matèria, es considera oportú que els nens aprenguin regles de prevenció per a que siguin adoptades en les seves pròpies cases.
Durada: Sessions de 2 h
Nombre de participants: 12 infants per monitor, com a màxim; en el cas d'haver més participants (fins a un màxim de 20), es demanarà a l'escola que proporcioni un altre monitor.
Espai i equipament necessari: Espai i equipament adient per a la realització d'un taller de cuina per a 12 infants: taules, cadires, pissara, pica, ventilació i endolls per connectar material elèctric, televisor i/o projector i reproductor de DVD, equip de música.
Material fornit per part de Mescladís: Per a cada sessió FCM instal·la una cuina “temporal” que permet als monitors/es i al cuiner/a realitzar la seva feina en condicions òptimes de seguretat i sanitat. Mescladís porta totes les eines de cuina; els ingredients; fotocòpies; material audiovisual; ordinador; davantals i bandanes pels nens.
Mètodes d’avaluació
1.El seguiment i avaluació es realitza a través de la compilació d'un full de registre, o diari del taller per part del monitor i el cuiner convidat.
El full de registre ve compilat segons paràmetres determinats:
- assistència,
- participació,
- cohesió grupal,
- maneig de conflictes grupals,
- adequació de les tècniques utilitzades,
- acceptació de les normes i grau de consecució dels objectius.
El full de registre deixa constància de la participació dels cuiners convidats amb una valoració del taller tant per part del monitor FCM com del cuiner convidat.
2.Trimestralment, es fan completar qüestionaris valoratius per part de:
- els nens i nenes.
- els seus pares i mares.
- els seus professors.
Els qüestionaris dirigits als nens s'omplirant durant el taller, amb l'ajuda del monitor i segons una dinàmica lúdica d'entrevistes recíproques que es faran els nens els uns als altres. Els qüestionaris dirigits als pares i professors ens serviran per poder avaluar el grau d'aprenentatge i interès manifestats pels nens fora del taller; si mostren més interès pel menjar; si van realitzar a casa seva alguna recepta apresa al taller; si mostren més interès per a altres cultures; si les seves capacitats de treball en equip es van incrementar; si manifesten la interiorització de valors prosocials com és comprensió, amabilitat, paciència i generositat.
Llista d'usuaris dels serveis Mescladís
Les següents entitats s'han beneficiat de les activitats interculturals de FCM/Mescladís:
- Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
- Ajuntament de Cabrils
- Ajuntament de Santa Susanna
- Ajuntament de Canovelles
- Ajuntament de Pineda de Mar
- Ajuntament de Barbera del Vallès
- Ajuntament de Caldes de Montbui
- Ajuntament de Sant Joan Despí
- Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
- Ajuntament de Cerdanyola del Vallès
- Ajuntament de Abrera
- Ajuntament de Tavèrnoles
- Ajuntament de Santa Maria de Palautordera
- Ajuntament de Reus
- Ajuntament de Vilafranca del Penedès
- Ajuntament de Molins de Rei
- Ajuntament de Lliçà de Vall
- Col·legi Salvador Espriu
- Col·legi Gaudí
- Escola Tramuntana
- Escola Cooperativa El Puig-Esparreguera
- Centre Cívic La Fàbrica (Cabrils)
- Centre Cívic Casa Orlandai (Barcelona)
- Biblioteca Municipal Ajuntament de Canovelles
- Casal Cívic Frederica Montseny. Ajuntament de Manlleu
- IES La Romànica. Ajuntament de Barberà del Vallès
- Col·legi Call Llovet. Ajuntament de Barberà del Vallès
- Xarxa de Transmissió de valors i missatges positius. Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
- Departament de Joventut. Ajuntament de la Llagosta
- Escola Mestral (Sant Feliu de Llobregat)
- Escola Virgen de la Salud (Sant Feliu de Llobregat)
- Aula BGT (Barcelona)
- Regidoria de Joventut i Infància. Ajuntament de Martorell
- Programa Atenció Població Nouvinguda. Ajuntament de Barberà del Vallès
- Servei de Participació Ciutadana. Ajuntament de Granollers
- Intermon Oxfam
- Casal del Convent de Sant Agustí
- Festa Major de Gràcia
- Festival de Música i Dansa Tradicional del Poble Sec