Titular noticias

Artículo sobre Mescladís en "Nova Ciutat Vella"


La publicación de la facultad de Comunicación Blanquerna se hizo eco de las actividades de Mescladís. El artículo completo en http://www.novaciutatvella.com
La Xina més amable
Un projecte busca trobar un model econòmic vàlid per a les comunitats d’immigrants
Xavi Sastre | SantPere

Per fomentar la trobada i l’intercanvi entre els veïns i veïnes del barri de Sant Pere, entre els quals la comunitat xinesa de Barcelona hi té una presència destacada, l’agrupació Mescladís va organitzar el passat dissabte 7 de febrer una sèrie d’activitats en relació a la celebració de l’Any Nou Xinès. Entre els diferents actes programats, va destacar-ne un: el taller de construcció del Drac xinès Wu Shi i la seva corresponent desfilada. Alguns dels carrers de la Ribera, de Sant Pere i de Santa Caterina van ser els triats pels membres de Mescladís per efectuar una rua molt divertida per presentar el resultat de l’activitat.

Mescladís és una mena de projecte social propulsat per la Fundació Ciutadania Multicultural (FCM), una entitat sense ànim de lucre creada ara fa quatre anys a la ciutat amb la intenció d’afavorir “l’acomodació d’immigrants i ciutadans autòctons mitjançant inciatives educatives i culturals que promoguin la cohesió social, per una banda, i iniciatives econòmiques que facilitin la inserció sociolaboral, per l’altra”, enumera un dels membres coordinadors, Martín Habiague. Amb la finalitat de crear un espai comú de sensibilització al voltant de temes relacionats amb el fenomen de la immigració i la diversitat cultural, Mescladís va fer realitat “una proposta elaborada per agafar la cuina com a punt de trobada i integració social. Així de senzill”, informa Martín.

En un altre escenari, aquell mateix diumenge es va dur a terme la segona edició de Xinafest, un festival de la cultura xinesa al barri de Sants, coincidint amb la celebració de l’any 4707 per a ells, una iniciativa d’Orígens, una altra associació cultural de la ciutat que vol promoure la recerca i la divulgació dels valors comuns a totes les cultures, civilitzacions i tradicions. Els actes centrals van promocionar activitats destinades sobretot als més petits: jocs xinesos, papiroflèxia, tallers de màscares, concurs de fanalets, etc. Tots els actes es van incloure en el Barcelona Diàleg Intercultural, promogut per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) al llarg de tot l’any.
“Mitjançant aquests projectes d’economia solidària, el que facilitem és la integració social i laboral d’aquelles persones en risc d’exclusió social”, insisteix Martín. I afegeix: “El que ens proposem és esdevenir un espai de sensibilització dedicada a dues vessants: la immigració i la diversitat”.

Mescladís va rebre fa un parell d’anys el premi Josep M. Piñol com a iniciativa innovadora en la lluita contra l’atur, i compta amb el suport de diferents fundacions, com Kabk’uh i Roviralta, per a la posada en escena de les seves instal·lacions. A més, l’entitat forma part de Fedelatina i Aires, agrupacions sòlides d’immigrants, a part de participar en la plataforma Compra-Social. “Només d’aquesta ma-nera podem promoure un enriquiment mutu i eliminar prejudicis i temors”, apunta un altre dels membres coordinadors, Eric. “Tot això ho fem amb les mans, des d’un lloc tan proper i familiar com és la cuina, compartint les nostres històries i les nostres vivències al voltant d’una taula de menjar”, diu Martín.

De fet, Mescladís és un projecte social sense ànim de lucre, però “amb els peus en el mercat”, perquè defensen una cultura empresarial responsable, compromesa i sostenible, i incorporen els principis del cooperativisme, l’esperit solidari i la dignificació del treball. I és que tant els membres de Mescladís com a la FCM tenen clar que la seva activitat no pot limitar-se únicament a aspectes culturals. “La trobada i el coneixement de les diferents cultures és crucial per consolidar la cohesió social als nostres barris”, destaca Carolina, el tercer pal de paller en la coordinació de l’entitat. “La veritable integració té un caràcter econòmic que no podem esquivar. Són les condicions d’explotació i injustícia les que empenyen la gent a immigrar”, detalla. L’ob-jectiu de tot plegat és posar en marxa, sota aquestes premisses, un model d’economia social “que generi llocs de treball de qualitat i que promogui la igualtat d’oportunitats i paritat d’ingressos entre homes i dones i enre ciutadans autòctons i immigrants”, resumeix Martín.
És el que deia el sociòleg Zygmunt Bauman: “El tracte amb la diferència es converteix amb el temps en el factor principal per a una coexistència agradable, donat que fa llanguir i suprimeix les arrels urbanes de la por”.
Comentarios
Your email will not be disclosed anywhere
Últimas noticias