Programa de desenvolupament comunitari "La Cuina Solidària"

 

Finalitat del Programa

Oferir un conjunt d'accions (educatives i pre-laborals) que promoguin la participació de les dones immigrants i els seus fills i filles en la vida barrial, ampliant el coneixement del seu entorn i afavorint la seva participació comunitària. Consolidant la seva participació i obrint-los oportunitats a elles i a les seves famílies es fomenta la cohesió social i se'ls donen eines per a la creació d'un projecte de futur juntament amb les seves famílies.


A partir de la nostra experiència en la realització d'activitats amb dones immigrants (inserció soci-laboral, activitats de temps lliure) i nens/es (tallers d'educació intercultural), vam detectar una sèrie de limitacions que dificulten el procés d'acomodació d'aquests col·lectius al nou territori.

Les dificultats més importants en el cas de les dones són:

* falta de coneixement dels recursos disponibles a la ciutat
* xarxa social limitada i amb poca connexió amb la societat d'acollida
* desconeixement o dificultat d'expressar-se en els idiomes locals
* analfabetisme o itineraris educatius incomplets que dificulten el seu accés als cursos d'idiomes oficials
* dificultat de realitzar el seguiment d'itinerari escolar dels seus fills/es
* mancada d'habilitats personals i competències tècniques per a realitzar una recerca d'ocupació amb èxit.
* dificultats econòmiques per a plantar cara a les obligacions familiars


En el cas dels nens i nenes detectem:

* baix rendiment escolar i baixa autoestima
* mancada de temps de joc compartit amb les seves mares/pares
* mancada de seguiment de les tasques escolars per part dels pares/mares
* mancada de recursos per a accedir a activitats extra-escolars


A partir d'aquesta situació hem desenvolupat el Programa de desenvolupament comunitari La Cuina Solidària. Aquest programa pretén afavorir la promoció social de dones i els seus nens/as a través de la formació pre-laboral i el desenvolupament d'habilitats socials. Mitjançant la realització de diferents intervencions es pretén promoure la inclusió social per a mares i fills/es afavorint l'acomodació d'aquestes famílies al nou territori.


Població beneficiària

Beneficiaris directes:
  1. 48 Dones immigrants en risc d'exclusió social: Dones nouvingudes amb limitat accés a la xarxa de recursos del barri, desconeixement de l'idioma i cultura local i situació econòmica precària. Així mateix esperem comptar amb dones que duen diversos anys en el nostre país però mantenen un cercle de relacions socials limitades i un baix nivell de participació en la vida comunitària.
  2. 32 Fills i filles de les dones que participen de l'itinerari. Nens/es que com a conseqüència de la situació familiar necessiten experiències estimulants que acompanyin i reforcin el seu procés d'aprenentatge escolar i adaptació a l'entorn.

Beneficiaris indirectes:

* Els nuclis familiars d'aquestes dones.
* Escoles dels nens/es participants.
* Usuaris dels diversos serveis de Mescladís en els quals participaran les dones del programa.



Accions principals

Responent a aquesta problemàtica el “Programa de desenvolupament comunitari La Cuina Solidària” pretén dur a cap les següents accions:

1) Immersió lingüística i cultural a través del català com a recurs integrador, que serà el fil conductor d'una sèrie d'activitats-tallers que els atorguin eines per a moure's en el seu entorn. Aquestes activitats s'adaptaran al seu nivell d'alfabetització i estudis previs. Les activitats estaran vinculades a la seva vida quotidiana (el mercat, l'escola, el centre de salut, etc) amb mitjans adaptats (imatges, videos, jocs, sortides externes) que promouen la familiarització amb l'idioma sense passar per l'escrit alhora que facilita el coneixement i accés a recursos. Una vegada realitzada aquesta primera presa de contacte, es fomentarà la seva participació en cursos oficials de català. Es tracta de crear un mètode d'aprenentatge adaptat i significatiu que elles puguin traslladar a la seva vida quotidiana i que tingui un impacte positiu en les seves relacions amb l'entorn: veïns, comerços, col·legis, institucions. Aquest conjunt d'activitats els permetra acostar-se a la població i tenir un paper més actiu en la vida del districte. .

2) Formació pre-laboral en competències tècniques culinàries, que sistematitzi les seves competències i coneixements previs i afegi tècniques bàsiques necessàries en un entorn professional (talls, coccions, matèria primera, manipulació d'aliments) que els faciliti l'accés al món laboral o a una formació més específica. Les beneficiàries que mostrin interès participaran en pràctiques en empreses per a d'aquesta manera reforçar la seva formació i facilitar el seu accés al mercat laboral. Mescladís té actualment convenis de pràctiques amb el Grupo Andilana, Grupo Tragaluz, Sol Meliá i Hotel Renaisaince.

3) Ludoteca Intercultural: aquesta activitat es dirigeix als fills i filles (4-10 anys) de les dones participants del programa. Les activitats infantils es desenvoluparan de manera simultània a les activitats de les seves mares. Es programaran tallers i activitats entorn de la interculturalidad (tallers de cuina, animació a la lectura, sortides externes, teatre, fotografia) on es reforci la seva autoestima i es potenci la interiorització de valors com el respecte a la diversitat, la solidaritat, la cooperació i el compromís amb la ciutadania. Aquesta ludoteca intercultural serà també un espai comú ón les mares puguin compartir amb els seus fills/es tant activitats lúdiques en un espai distès, que els permeti un intercanvi i aprenentatge mutu. .

4) Moment menjador: Al final de cada sessió mares i fills/es es reuniran al voltant d'un sopar on es compartiran tant els plats elaborats per les dones dintre de la seva formació en cuina com pels nens/es en els seus tallers de cuina. Aquest moment servirà per a compartir les vivències del dia i generar una dinàmica de trobada entre els participants. D'aquesta manera el programa compleix un rol de “menjador social” amb els participants alleujant la càrrega econòmica i familiar.

5) Activitat Familiar Mensual: Un dissabte al mes es realitzara una sortida a un lloc prèviament seleccionat per les dones beneficiàries del programa. Participaran les dones, els seus fills/es i s'incentivarà la participació de persones del seu entorn (pares, veïns, amics, etc.). Es tracta d'oferir alternatives d'oci familiar en un entorn educatiu, acostant i donant ús als recursos del barri i afavorint l'intercanvi amb la població local. Aquesta activitat es presenta com un moment d'intercanvi familiar, reforçant la seva participació i afavorint el desenvolupament comunitari.

6) Divendres de trobada personalitzada; El divendres serà el dia dedicat a les tutories individuals, oferint una atenció personalitzada amb l'objectiu de compartir informació sobre l'adaptació dels seus fills i filles al nou entorn, analitzar aspectes que tinguin a veure amb el desenvolupament de la seva vida quotidiana en el barri, resoldre dificultats burocràtiques, dubtes sobre el funcionament dels recursos, oferir una orientació formativa i laboral, etc.

7) Activitats externes com “cuineres convidades” en tallers Mescladís: Amb l'objectiu de promoure la seva inserció social, les dones beneficiàries del programa participaran en tallers de cuina intercultural que Mescladís realitza periòdicament a través de la Diputació de Barcelona en associacions de veïns, escoles i centres cìvics. Aquesta activitat reforça l'intercanvi amb la població local alhora que revaloritza els seus coneixements i reforça la seva autoestima.


Temporalització
  • El programa tindrà una durada de 10 mesos de Març a Desembre.
  • La intervenció directa es realitzarà al llarg de dos quadrimestres; abril-juliol i setembre-desembre.
  • S'organitzaran dos grups per quadrimestre, que vindran en dies alterns( G.1 Dilluns i Dimecres, G.2 Dimarts i Dijous) de 17 a 20 hores. Els grups respondran al nivell d'alfabetització i estudis de les dones.
  • Mentre elles porten a terme les seves activitats, els seus fills i filles realitzaran els seus tallers educatius en la ludoteca, treballant de manera paral·lela els valors de convivència i interculturalidad i fomentant el coneixement del lloc en el qual viuen.
  •  Al final del dia, tindrà lloc el “moment menjador” de 19 a 20, on tots els participants soparan junts.
  • Els divendres serà el dia d'atenció personalitzada a les participants que requereixin algun tipus de seguiment individual, es planificaran aquestes intervencions amb antelació, i seran portades a terme en la mateixa seu de FCM.
  • L'activitat externa mensual serà el Dissabte al matí. Es visitaran diferents recursos i espais en el districte, en els quals podran participar els pares, altres membres de la família o amics.


Metodologia

Tant per al disseny del programa com per al seu seguiment i avaluació s'utilitza la metodologia aportada pel Marc Lògic, revisant els objectius de manera continuada a través de les eines d'avaluació del programa. Es tindrà en compte la flexibilitat durant tota la intervenció amb ambdós col·lectius, adaptant els continguts i les activitats als perfils de les beneficiàries i els seus fills/es. Es tracta que elles mateixes construeixin un espai de confiança acompanyades dels seus fills i filles, on puguin expressar les seves dificultats i buscar alternatives, empoderant-se amb la seva pertinença al grup.



Objectius

Objectiu general:
Fomentar la cohesió social mitjançant la promoció i participació comunitària de dones immigrants en risc d'exclusió social .

Objectiu especific 1:
Promoure la inclusió social de dones immigrants del Casc Antic mitjançant una immersió lingüística-cultural que faciliti l'accés als recursos, promogui la seva participació comunitària i fomenti l'intercanvi amb la població local .
Objectiu especific 2:
Desenvolupar en les dones participants competències tècniques i habilitats socials que facilitin el seu accés al món laboral.
Objetiu especific 3:
Reforçar l'autoestima i motivació dels fills/es de les dones participants en un espai d'educació no formal que mitjançant activitats lúdiques afavoreixi la trobada intercultural, eduqui en valors i promogui un espai de joc compartit amb les seves mares.


Resultats / Indicadors / Font de Verificació

OE1: Promoure la inclusió social de dones immigrants del barri Sant Pere mitjançant una immersió lingüística-cultural que faciliti l'accés als recursos, promogui la seva participació comunitària i fomenti l'intercanvi amb la població local

Resultats:
1.1 Coneguda i valorada la cultura i l'idioma català mitjançant una immersió lingüística i cultural adaptada als nivells d'aprenentatge de les dones.
1.2 Impulsat un diàleg i coneixement intercultural entre les dones participants i la societat d'acollida impactant positivament l'autoestima de les dones
1.3 Augmenta la seva informació i accés als recursos disponibles de la ciutat.

Indicadors:
1.1.1 48 dones immigrants del Casc Antic assisteixen i participen de les activitats plantejades.
1.1.2 38 dones immigrants del Casc Antic adquireixen les estructures i hàbits bàsics per a l'aprenentatge del català.
1.1.2 19 dones continuen l'aprenentatge de la llengua en les estructures oficials (Institut de Normalizació Lingüistica).

1.2.1 38 dones immigrants del Casc Antic participen en almenys un taller extern com “cuinera convidada” representant al seu país d'origen a través de la seva cuina.
1.2.2 48 dones immigrants del Casc Antic participen en 6 sessions de cuina i cultura catalana
1.2.3. 90% de les dones participants mostren una valoració positiva cap a la cultura catalana

1.3.1 48 dones immigrants del Casc Antic es familiaritzen i coneixen els recursos disponibles.
1.3.2 38 dones immigrants del Casc Antic utilitzen els recursos del districte de manera autònoma.

Fonts de Verificació:
-Registre d'assistència.
-Nivell de participació en les classes.
-Prova mensual del procés d'adquisició de la llengua.
-Nº de dones que inicien posteriors cursos de Català ( nivell inicial i bàsic). -
-Nº d'activitats externes en les quals participen. -Dinàmiques generades en els tallers.
-Fitxes d'avaluació del taller
-Tutories individuals
-Nº de nous recursos que coneixen.
-Nº de recursos que utilitzen fora del programa.
-Nº de noves iniciatives proposades per elles.


O.E. 2 Desenvolupar en les dones participants competències tècniques i habilitats socials que facilitin el seu accés al món laboral

Resultats:
2.1 Ampliats i sistematitzats els coneixements culinaris de les dones participants (competències tècniques).
2.2 Ampliat el conjunt de competències transversals i competències de base.

Indicadors:
2.1.1 48 dones immigrants del Casc Antic apliquen els nous coneixements durant les sessions.
2.1.2 38 dones passen els test de control realitzats durant les sessions d'avaluació.
2.2.1 48 dones preparen el seu CV i aprenen a desembolicar-se en una entrevista de treball.
2.2.2 40 de les dones incorporen hàbits propis del món laboral (assistència, puntualitat, treball en equip, higiene, responsabilitat)

Fonts de verificació:
-Fitxes i test d'avaluació quinzenal.
-Entrevistes individuals
-Fitxes d'assistència


OE 3 Reforçar l'autoestima i motivació dels fills/es de les dones participants en un espai d'educació no formal que mitjançant activitats lúdiques afavoreixi la trobada intercultural, eduqui en valors i promogui un espai de joc compartit amb les seves mares

Resultats:
3.1 Coneguda i valorada la cultura catalana per part dels fills/es de les dones beneficiàries del programa
3.2. Coneguda i valorada la cultura dels països d'origen dels/les immigrants en el barri de Sant Pere, creant espais d'unió entre cultures.
3.3. Reforçada l'autoestima en els nens/es participants mitjançant la participació en “experiències d'èxit”

Indicadors:
3.1.1 32 Fills i filles de les dones participants participen en activitats lúdiques que reforcen el seu vincle amb el país d'acollida.
3.1.2 32 fills i filles de les dones participants valoren positivament la cultura catalana.

3.2.1 32 fills i filles de les dones participants participen d'activitats lúdiques que els familiaritzen amb les diverses cultures presents en el barri
3.2.2 32 fills/es de les dones participants valoren positivament la diversitat

3.3.1 Cada dia els nens/es comparteixen el resultat de les seves activitats amb les seves mares (sopar de tancament del taller)
3.3.2 Dues vegades al mes, les mares comparteixen l'espai de Ludoteca amb els seus fills i filles, oferint-los una activitat.
3.3.3 48 de les mares milloren els seus coneixements de l'entorn educatiu i social dels seus fills/es reforçant el vincle amb ells/es

Fonts de verificació:
-Fitxes d'Assistència dels nens i nenes.
-Valoració de la ludoteca per les mares que participen en el programa.
-Fitxes d'avaluació de les activitats
-Registre de les iniciatives de les mares cap als seus fills i filles.
-Registre de les activitats dels fills/es cap a les seves mares -tutories individuals