Programa de inserció soci-laboral "Cuinant Oportunitats"
Programa de formació d'ajudants de cuina “Cuinant Oportunitats”, fomenta la inserció soci-laboral a través d'una formació teòric-pràctica. La formació es realitza en el nostre restaurant-escola, oferint un espai òptim per a adquirir les competències necessàries. Finalitzat el període de formació en la nostra escola, els beneficiaris realitzen les seves pràctiques en empreses del sector. Això reforça el seu aprenentatge alhora que brinda l'oportunitat d'obtenir un contracte de treball.

Mescladís té convenis de pràctiques amb empreses importants del sector com són el Grup Tragaluz, Sol Meliá, Hotel Renaisaince, Catalonia Hoteles, Salles Hotel, Aramark, entre altres. Seleccionem les empreses que considerem més dinàmiques amb l'objectiu de maximitzar l'aprenentatge i obtenir el màxim possible de contractes de treball.

El projecte es realitza amb el suport i estreta col·laboració de Cáritas.


Territori/s on s’ubica el programa

Mescladís està situat en el districte de Ciutat Vella, format per els barris de Santa Caterina i Sant Pere és un dels districtes amb major diversitat de Barcelona, de fet és el districte on hi ha l´índex més alt, en quant a percentatge de població estrangera respecte a la resta de districtes, amb 38,5 persones estrangeres de cada 100 empadronades al 1 de gener del 2006. Als altres districtes els percentatges de població estrangera oscil·len entre un 11,1% i 17,8% (Departament d´Estadística. Ajuntament de Barcelona )

Les nacionalitats majoritàriament implantades al districte de Ciutat Vella en els darrers anys continuen sent les mateixes si bé hi ha variacions en el rànking, i el gener 2006 són la pakistanesa (15,6%), la marroquina (10,9%) i la filipina(10,0%). Al gran numero d'immigrants establerts en el districte, se li sumen grups de persones majors que han viscut en el barri durant tota la vida, i familas joves que s'han establert en el districte fa menys temps.

Tot això conforma un panorama divers, que exigeix afrontar nous reptes i actuacions que afavoreixin , noves dinamicas de convivència davant la nova situacion economica ; per això és important oferir als col·lectius més vulnerables noves eines que permetin pal·liar aquests efectes i prevenir futures fractures socials.

Un percentatge alt de la població del barri de Sant Pere on té la seva seu Mescladís i es desenvoluparà el projecte, és jove. El 19,6 % del total de la població té una edat compresa entre els 15 i els 29 anys. Aquesta realitat fa necessari desenvolupar noves alternatives laborals i socials, que permetin a la poblacion més jove enfrontar-se a una nova configuració social, i sobretot a les noves exigències del mercat laboral.

Com a conseqüència de la bona difusió i acollida del projecte, durant aquests anys d'experiència han participat en el programa persones procedents de tota la comarca del Barcelonés, ampliant l'àrea d'impacte del projecte, i reflectint la gran necessitat que té el col·lectiu de joves d'accedir a noves oportunitats que facilitin el seu accés al treball.



Anàlisi del territori vinculat al sector de la restauració

Prenent dades pertanyents a Catalunya sobre la participació de la població estrangera en el mercat laboral, vam trobar que la restauració, és el sector que més contractacions de persones estrangeres no comunitàries realitza, un 38% dels assalariats totals en el mes de Juliol de 2009.
 

Al mateix temps, Barcelona és la localitat amb més demandants d'ocupació, el que fa necessari establir i generar noves eines i itineraris que amplien les possibilitats disponibles de formació i ocupació qualificada, dinamitzant aquesta ocupació.

En aquest sentit, com suport a la implementació del projecte, Barcelona segueix sent una província que destaca per la seva gran oferta gastronòmica, sent un referent per la qualitat dels seus serveis en aquest sector. Tant per al turisme ,com per a la població local, l'ús d'aquest servei segueix ocupant un lloc important en el gaudi de les activitats d'oci, el que ha permès a aquest sector, seguir mantenint-se, a pesar dels canvis i dificultats que s'estan donant a nivell econòmic. Això reflecteix la necessitat del sector per renovar una tendència a la precarietat, per a contar amb una ocupació de qualitat.

Es torna a tenir en compte a les persones formades en l'ofici de la hosteleria, que esten motivades per aquest sector i que vulguin desenvolupar un futur itinerari de inserció relacionat amb aquesta activitat economica. Les possibilitats del sector hostaleria, ens permeten seguir manejant cert marge d'ocupació en aquest àmbit, això sí, incloent noves línies innovadores en la intermediació i orientació laboral, amb una formació de qualitat que permetin un ajustament entre les necessitats de la demanda i les posiblidades de l'oferta.


El col·lectiu objecte d’intervenció: les seves característiques, potencialitats, necessitats i dificultat d’inserció

A través del nostre programa de formació d'ajudants de cuina hem decidit aquest any focalitzar el nostre esforç en el treball amb joves en situació o risc d'exclusió social, ón al menys un 30% siguin dones. El nostre objectiu és ensenyar l'ofici de cuiners i desenvolupar les competències necessàries per a ocupar-se correctament en un àmbit laboral treballant amb:
  • joves amb absència d'habilitats socials;
  • joves immigrants desocupats;
  • joves amb fracàs escolar i necessitats de suport acadèmic i/o laborals;
  • joves amb un interès concret per l'hostaleria.

En Catalunya el 34,1% dels joves entre 18 i 30 anys abandonen l'educació post-obligatoria, estant la majoria d'ells infra-qualificats per a entrar en el mercat laboral en condicions dignes.

Dintre del col·lectiu de joves immigrants, podem fer esment als joves tutelats, que durant aquests últims anys, s'han beneficiat del programa. A través de la seva participació en el programa d'inserció soci-laboral Cuinant Oportunitats han obtingut una oportunitat efectiva d'aprendre un ofici i, mitjançant la nostra intermediació laboral personalitzada, trobar una porta d'accés al mercat laboral.

Dificultats d'Inserció del col·lectiu

Pel que fa a la inserció laboral d'aquests col·lectius, els joves presenten una especial dificultat ja que, a més de no poder accedir al mercat de treball en condicions d'igualtat, no compten amb formació ni experiència. Molts d'ells (34% a Catalunya) abandonen el sistema educatiu de forma prematura i no continuen la seva formació.

Aquest problema d'abandó del sistema educatiu i d'inserció laboral no només afecta als joves immigrants sinó també a aquells amb absència d'habilitats socials i amb necessitats de suport acadèmic i/o laboral. Existeix un alt percentatge de joves a Catalunya que no treballa ni estudia. En aquest sentit la població jove entre 20 i 30 anys compta amb l'índex més alt d'atur.

Aquesta situació mostra la necessitat d'oferir un itinerari efectiu d'inserció per als joves que s'adapti a les necessitats reals del mercat laboral ja que els joves són especialment vulnerables a la situació actual de crisi, presentant un major risc de poder quedar fora del mercat laboral.

Així mateix Mescladís es proposa incorporar en aquest itinerari soci-laboral a noies joves amb dificultats d'accedir al mercat laboral en igualtat d'oportunitats. Realitzarem estratègies específiques per a la captació d'aquest segment. Considerant la dificultat històrica del sector hostaleria per atreure dones valorem com positiu que el 30% del total dels participants siguin noies. Oferir una formació de qualitat que obri noves possibilitats futures d'inserció, i on es garanteixi un tracte igualitari i just, facilita el seu “empoderamiento” i la seva capacitat d'enfrontar aquestes noves oportunitats laborals. Així mateix considerem fonamental mantenir aquest percentatge de participació femenina per a reforçar el nostre treball en qüestions de gènere, eliminant el llenguatge sexista, fomentant la igualtat d'oportunitats i la convivència amb un col·lectiu divers. Tot això és en si mateix una experiència enriquidora per a tots els participants del programa, desenvolupant d'aquesta manera valors imprescindibles per a afrontar les exigències de contractació en el sector.
 

 


Cuinant Oportunitats com a eina de prevenció

Al llarg de la nostra experiència amb el programa Cuinant Oportunitats, vam comprovar que el projecte actua de forma preventiva en els joves, evitant que s'apartin totalment del sistema educatiu oferint-los l'oportunitat d'integrar-se en la societat. Obrint noves possibilitats de futur i ampliant la seva xarxa de contactes i suports, és possible crear un mitjà on els joves es trobin segurs i preparats per a plantar cara a un itinerari d'inserció soci-laboral que els permeti sentir-se menys vulnerables i prendre decisions respecte al seu futur.

Hem comprovat amb els beneficiaris del programa que la formació en Cuinant Oportunitats augmenta la seva motivació per continuar en nous itineraris professionals, motivant-los fins i tot a ampliar la seva formació amb altres estudis o formacions ocupacionals. Enfortir les seves habilitats personals i adquirir noves competències professionals els permet ampliar les seves expectatives futures, modificar el seu entorn i accedir a tots els recursos disponibles al seu abast per a completar el seu itinerari d'inserció.




Quin tipus de formació ofereix Cuinant Oportunitas?

La formació respon a la necessitat d'inserció en l'àmbit laboral mitjançant un mòdul de formació teòric-pràctic, que en un principi era de 9 mesos, i que constava de 6 mesos de formació i 3 mesos de pràctiques en empreses. Aquesta formació en competències de tipus laboral es complementava amb un seguiment de tipus personal amb les nostres educadores socials, qui a través de tutories i dinàmiques grupales facilitaven l'aprenentatge tant de les competències tècniques com de les competències de base i transversals necessàries per a la seva inserció en el mercat laboral.

La importància d'aquest acompanyament en el procés de formació ha estat essencial ja que solen ser col·lectius que requereixen un continu seguiment i suport. El programa es recolza en un sistema de tutories, establertes de manera personal entre els alumnes i les educadores, que serveixen com mesura preventiva per a detectar qualsevol tipus de dificultat, que impedeixi dur a terme l'itinerari, o que faci difícil la convivència en un grup tan divers. Aquest sistema ha resultat ser eficaç, per a detectar aquestes dificultats, i reduir possibles abandons o falta de motivació, al llarg del procés de formació.

Les coordinacions amb els distints referents; educadors, treballadors socials, familiars, entitats socials i professors també es revelen com una eina fonamental d'avaluació en la formació, ja que són molts els factors externs que intervenen al llarg del programa i és necessari contextualitzar i veure en que manera incideixen en la conformació de l'itinerari.

Accions formatives que es desenvolupen

Itinerari personalitzat d'inserció: Tant amb el col·lectiu de joves com amb el de dones, és necessari detectar les necessitats de manera individualitzada i adaptar les característiques de la formació als diversos perfils. Cadascun dels participants que respon a diferents situacions i contextos de vida, que afecten a les seves possibilitats d'inserció, i a la manera d'enfrontar la formació. Per exemple, amb el grup de dones es van buscar estratègies que ajudessin a conciliar les seves responsabilitats familiars amb la seva formació, i no excloure-les del procés d'inserció per les seves exigències familiars. Elles van valorar com molt positiu aquest aspecte de la formació, i els va donar l'oportunitat d'accedir a una formació que d'una altra manera no haguessin pogut cursar.

Adquisició de Competències base, transversals i tècnic-professionals: aquest grup de competències formen part d'una formació integral en l'àmbit personal i professional, - Sistema tutorial d'avaluació i seguiment :L'experiència amb Cuinant Oportunitats, ens ha mostrat l'importància de l'avaluació i seguiment de tots els participants, responent a les seves diverses necessitats i perfils. El programa proposa un sistema de tutories individuals durant tot el procés de formació complementat amb dinàmiques grupals. Aquest sistema de seguiment també es converteix en una eina de prevenció bàsica, que ens fa detectar possibles dificultats durant el procés de formació, o riscos d'abandó.

Prospecció en empreses: Durant el procés de formació es realitzen contactes amb empreses que vulguin col·laborar en el projecte i que tinguin el potencial d'oferir contractes de treball una vegada finalitzades les pràctiques. En aquesta etapa es realitza la gestió i control de les ofertes de treball, se signen els convenis de pràctiques establint amb cada empresa els criteris per a la realització de les pràctiques i es defineixen els mecanismes d'avaluació i seguiment. Durant el període de pràctica és clau realitzar revisions periòdiques amb els responsables del departament de RRHH per a avaluar possibles contractacions. A partir de la nostra experiència hem detectat la necessitat i el benefici de desenvolupar tallers de sensibilització en les empreses amb les quals tenim convenis amb l'objectiu de ressaltar el valor de la diversitat i reforçar el seu compromís amb els valors de les seves polítiques de Responsabilitat Social Corporativa. En el 2009 es van signar convenis amb 12 empreses del sector.



Activitats complementàries

Tallers Interculturals: una vegada al mes, els alumnes són encarregats de realitzar tallers de cuina intercultural amb diferents col·lectius: Nens i nenes, Adults, Tercera edat, associacions de veïns, etc. D'aquesta manera es posen en contacte amb poblacions diverses, aprenen a relacionar-se amb diferents públics, a mostrar i revaloritzar els seus costums i tradicions. Hem comprovat que la participació en aquests tallers té un resultat molt positiu per a ambdues parts, però sobretot, augmenta l'autoestima i la motivació dels participants en el projecte, i els permet comprometre's amb la filosofia del projecte, fent-se responsables de la seva pròpia formació i aprenentatge. Al llarg del 2009 els beneficiaris del programa van participar en 64 tallers interculturals, tant interns com externs.

Participació en esdeveniments: Mescladís participa en catering, fires i esdeveniments externs. Els participants del curs solen formar part d'aquestes activitats emmarcades sempre dintre de la seva formació sent una activitat pedagògica, precedida d'una preparació anterior i una avaluació posterior de l'activitat, perquè serveixi i s'insereixi en un context d'aprenentatge. Aquestes experiències han estat avaluades de manera molt positiva per part dels beneficiaris del programa.

Sortides didàctiques: Organitzem sortides al Museu de Xocolata, exposicions , Mercabarna, etc. Amb aquesta activitat el grup juntament amb algun dels seus formadors i una educadora, visita diferents espais relacionats amb el món de la gastronomia i les cultures, per a obrir les possibilitats de la formació, mostrar-los altres recursos i habilitats, i la possibilitat de treballar valors com la igualtat, la cura al medi ambient, la diversitat, etc., en un àmbit extern. En moltes ocasions, per aquest tipus de col·lectius, és el primer contacte amb aquest tipus d'espais, i moltes vegades els obre les portes per a començar a despertar el seu interès per altres tipus de manifestacions culturals que tenen al seu abast i que no coneixien.

Totes aquestes accions s'han anat incorporant al projecte com resultat del treball que la Fundació Ciutadania Multicutural ha portat a terme amb aquest col·lectiu en els ultims anys. La contínua avaluació, i redefinició del projecte, ens permet poder incloure nous canvis i eines que ajudin a adaptar el màxim possible l'itinerari de inserció, conformant-se com una formació integral, i vàlida en les seves experiències laborals futures.


Objectius generals i específics del programa Cuinant Oportunitats

Objectiu General: Promoure la inclusió social de joves de 16 a 30 anys en situació o risc d’exclusió social.

Per tal de complir amb l’objectiu general, es crea el dispositiu d’inserció soci-laboral, “Cuinant Oportunitats”. El objectiu específic del projecte es el següent:

- Millora de les oportunitats d'inserció soci-laboral en el sector de l'hostaleria de joves en risc d'exclusió a la comarca del Barcelonés adquirint competències especifiques i transversals que els proporcionin una formació integral.


Metodologia en funció dels objectius del projecte i del col·lectiu objecte d’intervenció.

Fases de la proposta metodològica:

Fase Inicial

  • Clarificar la demanda i les expectatives
  • Identificar factors de ocupabilitat
  • Clarificar les necessitats d'inserció
  • Crear el vincle tutorial
  • Pactar les condicions del treball tutorial
  • Redacció i signatura del compromís formatiu.


Fase d'Execució

  • Anàlisi de l'ocupabilitat: identificar els factors que incideixen en el procés d'inserció, contrastar resultats amb les prioritats personals, promoure la presa de consciència amb el seu itinerari d'inserció.
  • Definició del projecte d'Inserció: acompanyament en el desenvolupament de l'itinerari, seguiment en l'avaluació d'alternatives, fomentar la presa de decisions ( fixar objectius, planificar accions, consolidar compromisos).
  • Execució del projecte: identificar recursos i competències, promoure accions d'experimentació en un espai conegut, afavorir el desenvolupament de competències tècnics professionals i competències transversals, mitjançant classes teòric-pràctiques, consolidar competències per al posterior accés al treball facilitant l'accés als recursos del territori, prospecció d'empreses i signatura de convenis, seguiment personalitzat de l'itinerari, anàlisi de ocupabilitat i signatura de contractes de treball.


Fase de Tancament

  • Consolidació i Conclusió: proposar accions de suport i manteniment del lloc de treball, resoldre dificultats, preveure accions de re-orientació per a les persones no inserides, treballar punts febles, tancar el procés i avaluar.


Caracterìstiques de la metodologia amb aquest col·lectiu:

  • Flexible, partint dels interessos i les necessitats dels participants
  • Centrat en la persona.
  • Multidireccional amb els coneixements: evitant fomentar la idea d'una transmissió unidireccional i potenciant el sentiment entre professors i alumnes d'enriquiment mutu de coneixements. D'aquesta manera es reconeix la complexitat i la diversitat de la realitat, afavorint al seu torn l'autonomia personal i del grup, la capacitat d'iniciativa i de presa de decisions per part dels participants.
  • Participativa i activa,
  • Coherent amb els valors i habilitats socials a transmetre
  • Significativa en els aprenentatges relacionats amb la realitat percebuda per les participants.
  • Adaptada a les característiques de maduresa del grup, així com a l'experiència prèvia i a les necessitats específiques.
  • Partint de l'aprendre a aprendre: sabent que cada persona és responsable en el desenvolupament del seu propi aprenentatge, havent d'aprendre a ésser i a actuar en una realitat en constant transformació.


Metodologia amb l'equip de treball

L'Equip de treball, juntament amb els voluntaris que puguin participar en moments puntuals de la formació, contarà amb diferents espais per a la programació, recerca de materials i avaluació de les sessions. Aquests períodes s'establiràn per equips de treball durant la formació i una hora després de les sessions per a realitzar l'avaluació diària. Els formadors, encarregats de la part tècnic-professional ( cuiners professionals), contaràn amb un suport continu de les persones de l'equip pedagògic, re-definint si és necessari els objectius i creant de forma conjunta els materials pedagògics necessaris.

És important assenyalar que l'equip de treball d'aquest programa respon a un perfil determinat amb les següents actituds bàsiques:

  • Responsabilitat i compromís a l'hora de realitzar la seva funció, sent conscients del protagonisme de les participants.
  • Compartir un projecte educatiu i social clar a favor del col·lectiu beneficiari, tenint presents les estructures socials que provoquen desigualtat.
  • Tolerància i capacitat per a admetre la diferència estant oberts a l'intercanvi, a la diversitat cultural i a la riquesa que això aporta.
  • Proximitat i empatia davant la realitat que viuen les persones que participen de l'itinerari.

 


Actuacions a desenvolupar i la programació de cadascuna d’aquestes, incloent-hi les activitats a realitzar

Fase Inicial de l'itinerari

ACCIÓ 0.- Punt de Partida

1.1 Acció d'anàlisi del perfil de competències i anàlisi de la ocupabilitat

  • Tutories individualitzades abans, durant i després de l'itinerari.


1.2 Captació i Inscripció

  • Posada en contacte amb les entitats, coordinacions amb entitats socials, Valoració dels perfils dels participants, Elecció i inscripció dels candidats, Reunió amb els referents, Assemblea amb els participants, Presentació del projecte i equip de referència de Mescladís, Explicació del funcionament i signatura del compromís.- Informar sobre el calendari de seguiment, coordinació per cada participant i sistema d'avaluació- Tutoria inicial amb cadascun dels participants: clarificar la demanda


Fase d'Execució

ACCIÓ 1 : Formació en competències Tècnic-professionals

Coneixements de nivel.lació.

  • Normes bàsiques d'higiene alimentària i personal
  • Manipulació d'Aliments
  • Normes bàsiques de seguretat laboral.
  • Organització de l'espai i dels partides de treball.
  • Principis bàsics de nutrició.


Introducció culinària.

  • Màquines, eines i estris de cuina: reconeixament i ús .
  • Metodologia de treball.
  • Argot culinari.
  • La compra.
  • Pràctica de tècniques bàsiques de tall
  • Pràctica de tècniques bàsiques de cocció.
  • Plantejament i disseny d'un menú.


Bases culinàries salades i dolces.

  • Brous, fons i fumets / sofregits / salsa dels basis i cremes/ picades / purés/ gelatines/ flams i puddings/musses i souflés/ lligaments i textures/ masses fermentades i no fermentades/ elaboracions gelades/ caramels i crocants / mermelades, confitures i compotes/ pastes fresques/ xocolata.


Família d'aliments: Classificació, preparació i elaboració.

  • Verdures/ cereals/llegums/ carns i aus/ peix i aliments marins/ làctics/ ovoproductes.


ACCIÓ 2 : Formació en competències transversals

  • Treball individual : tutories, fitxes de seguiment, acompanyament en el desenvolupament de l'itinerari, identificació de necessitats, clarificació de la demanda, test setmanals d'avaluació.
  • Treball grupal: Dinàmiques, treball per la cohesió grupal, habilitats pròpies de l'àmbit laboral (com fer un CV, com enfrontar-se a una entrevista, recursos personals, resolució de conflictes, afrontament de l'estrès), role-playing.
-Mòdul de prevenció de riscos laborals.
-Mòdul de Bones Practiques i Medi-ambient


ACCIÓ 3:Acció de d'inserció /acompanyament a l'itinerari / Pràctiques

  • Contactes amb empreses i anàlisi de necessitats del sector: seminaris de sensibilització en empreses
  • Acció d'inserció i acompanyament individualitzat
  • Execució del pla d'acció personalitzat -Pràctiques en Empreses


ACCIÓ 4: Formació en competències base (activitat grupal)

  • Alfabetització informàtica a través de les TICS, Reforç del català , Sortides didàctiques, tallers interculturals de cuina del món, esdeveniments externs, acompanyament als recursos del districte.


ACCIÓ 5 : Avaluació, segumiento i tancament

  • Valoració de la consecució dels objectius.
  • Valoració i derivació a una primera possible formació complementària.
  • Integració dins el món laboral.


Activitats de suport durant tota la durada de l'itinerari.

  • Preparació i planificació de les accions, amb la evaluacion de les mateixes, reunions setmanals.
  • Coordinacions entre els integrants de l'equip per a valorar el procés de formació possibles dificultats, o noves exigències
  • Coordinacions externes amb entitats i agents implicats
  • Prospecció en empreses: contacte telefònic, visites, seguiments, avaluació de les necessitats del sector.

Marc Lògic

Objectiu Específic 1: Millora de les oportunitats d'inserció soci laboral en el sector de l'hostaleria de joves en risc de exclusió en la comarca del Barceloní adquiendo competències especifiques i transversals que els proporcionin una formació integral.

O.I. Indicador 1: 30 joves en risc d'exclusió social de la comarca del Barceloní milloren el seu accés al mercat laboral. Almenys un 30% són dones.

O.I. Indicador 2: 30 joves en risc d'exclusió social de la comarca del Barceloní milloren la seva inserció social, mostrant un major coneixement d'altres cultures i de la catalana i dels recursos del territori. Almenys un 30% són dones.

 
 

L'equip que porta a terme el projecte estarà format per dues àrees bàsiques, d'una banda els formadors tècnic professionals de l'àrea de cuina i d'altra banda els referents de suport psico-educatiu que realitzaran la orientacion, seguiment,suport i prospecció en empreses. Aquestes dues àrees es troben estretament relacionades, i els formadors tendran el suport continu de l'equip psico-educatiu per a adaptar el temari del programa, i solucionar dificultats que derivin del grup.

Coordinacions Internes:
  • Avaluació diària: reunió d'avaluació diària entre el formador i l'educador per a valorar la marxa del dia, estat del grup, incidències.
  • Avaluació setmanal de l'equip del programa es reuneix per a realitzar el seguiment dels participants, redefinir necessitats, reforçar accions.
  • Dinamicas grupales; de manera setmanal el col·lectiu els formadors, i l'educadora realitzaran dianamicas grupales de dues hores de durada per a treballar les comeptencias transversals, i cuidar la bona marxa de les relacions grupales, així com les relacions formador-alumne.

Coordinacions externes:
  • Entitats externes i referents: reunions quinzenals, amb els referntes o entitats que participen en el projecte i que deriven participants.
  • Raval trial: trobada setmanals, per a realitzar el segumiento dels particpantes derivats, i donar suport la oientación i el segumiento continu dels joves. Contactes amb serveis socials, mitjançant el envio d'informes mensuals sobre els particpantes que reben prestacions socials, o altre tipus d'ajudes assistencials.
  • Trobades setmanals amb les empreses en col·laboració: contactes personals de l'equip de suport amb les empreses que col·laboren en l'abans , durant i després del període de pràctiques, és a dir durant la totalitat de la durada del projecte ( 6 mesos i mig).

Durant la formació de competències transversals , es té prevista la utilització de recursos externs com el CIAJ, que pot proveir al grup d'eines útils per a construir l'itinerari de insercción soci-laboral de manera autònoma.A més es visitaran altres recursos externs, i es realitzaran activitats didàctiques programades amb recursos externs; Caixa Forum, CCCB, Museu Xocolatta, Gremi de Restauració.